lauantai 25. lokakuuta 2014

Juoksun harjoitteluohjelma

Täällä vietetään lauantain laatuaikaa nettisurffaillen. Ulkona lämpötila on asteen verran plussalla ja taivaalta tulee jäätävää tihkusadetta. Aamulla suunnittelemaani kävelylenkkiä olen siirtänyt jo tovin, toivoen, että sade lakkaa. Koska ulos ei voi mennä, on päivä paras mahdollinen nettisurffailuun, tavoitteiden tarkentamiseen ja harjoitusohjelman laatimiseen.

Nettisurffailun tuloksena löysin muutamia hyviä, varteenotettavia harjoitusohjelmia, kuten;
Sadun vinkkaama Sykesport sivustolla oleva: Aloittelijan kahdeksan viikon harjoitusohjelma,
Kuntoplus-sivuston Ensimmäinen juoksuohjelma. Lisäksi Juoksukoulu.fi sivustolla löytyy eri treeniohjelmia sen mukaan, montako kertaa viikossa on aikaa harjoitella.
Fitlandia.fi- sivustolta löytyy monipuolisesti vinkkejä ja artikkeleita sekä treenioppaita sekä juoksun aloittamiseen, lihaskuntoon kuin hyvinvointiin. Kannattaa tsekata sivut :)

Pitkän harkinnan jälkeen päätin valita itselleni harjoitusohjelman Fitlandian  treeniopas-sivustolta harjoitusohjelman : Kymmenen kilometrin aloittelijan juoksuopas

Nike Structure 17
Harjoitusohjelma vaikuttaa aika kevyeltä ja eikä sitouta tekemään harjoituksia kuin neljä kertaa viikossa. Näistäkin yksi harjoituskerta on salitreeni, jota pidän sinäänsä tärkeänä kuntoilumuotona, minkä haluan sisällyttää harjoitusohjelmaani.  Tosin itse tulen varmasti nämä harjoituskerrat korvaamaan kahvakuulalla tai bodypumpilla.

Lisäksi harjoitusohjelmassa on rytmitetty harjoitusta niin että pari kolme viikkoa on kovempaa treeniä sen jälkeen on lepoviikko. Rytmittelyn avulla voin harjoitella tällä ohjelmalla vaikka koko talven :D

Nyt kun harjoitusohjelma on päätetty, voinkin hyvillä mielin ottaa uudet juoksukengäni laatikosta ja lähteä kävelylenkille. Ostin alennusmyynnistä jo muutama viikko sitten itselleni uudet Nike Structure 17 juoksukengät. Olen vannoutunut Nike fani, muutamat Asics-kengät on tullut testattua, mutta niiden lesti ei sovi mun jaloille. Yhtenä kesänä kärsin penikkataudista, vaikka oli juossut jo kuukausia, kenkien vaihdolla Asics:keista Nikeen pääsin penikkataudista eroon.

Alkuviikosta on kaivettava myös kaapin kätköistä sykemittari ja -kello, käytävä laittamassa niihin uudet patterit. Sitten voinkin korkata harjoitusohjelman ;)

Tavoitteitakin tarkentelin päivän aikana, päivämääriä kirjailin ylös yms. niistä en kuitenkaan uskalla ihan vielä ääneen kertoilla, katsotaan ensin muutama viikko, kuinka harjoitusohjelma alkaa sujumaa.

Leppoisaa viikonloppua kaikille

-Lapinnoita-

6 kommenttia:

  1. Toivottavasti jaksat pysytellä tuossa ohjelmassa paremmin kuin minä. Minullahan treeniohjelman seuraaminen lopahti heti alkuunsa ja aloin vetää ihan omalla tyylillä ja omilla kilometrimäärillä. Sinä olet ollut aiemmin elämässäsi kova juoksemaan, joten varmasti se into sieltä löytyy uudestaan :) Itse olen aina tykännyt liikkua, mutta jostain syystä juokseminen on ollut se inhokkilaji, jota en ole sietänyt ennen kun tänä syksynä, kun sain päähäni juosta sen puolimaratonin. En olisi ikinä uskonut, että minulla on näin hyvä pohjakunto, vaikka arvasin kyllä, etten aivan surkeassa kuosissa ole. Sinäkin siis saatat aliarvioida pohjakuntosi pahastikin. Otan blogisi seurantalistalleni, että löydän tänne uudestaan. Tsemppiä treeneihin ja painonpudotukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos WW tsempistä, sitä kyllä tarvitaan! Olet oikeassa tuosta pohjakunnon arvioimisesta. Se on ollut minulle ja on edelleen vaikeaa, mutta eiköhän asia selviä kun pääsen harjoitusohjelman pariin, täytyy sit muuttaa harjoitusohjelmaa mikäli se vaikuttaa liian rankalta :)

      Poista
  2. Tuo treeniohjelman noudattaminen kannattaa. Itse juoksin ensimmäisen puolimaratonini tämän vuoden kesäkuussa. Aloin treenata maaliskuun alussa 12 viikon ohjelman mukaisesti ja sen avulla pääsin ekalla puolikkaallani maaliin ajassa 2.23.jotain. Se oli todella hyvä ohjelma ihan nollasta aloittavalle ja ihan Googlen kautta löytyi se ohjelma. Sittemmin liityimme Vauhtisammakon juoksukouluun, joka löytyy Turusta, Tampereelta ja Helsingistä. Siellä ollaan saatu todella paljon lisäohjausta juoksutekniikkaan, vauhtiin ja siihen miksi kannattaa juosta paljon eripituisia ja vauhtisia lenkkejä. Suosittelen jossain vaiheessa osallistumaan juoksukouluun jos vain mahdollista. Ja jos ei, niin netistä löytyy jonkin verran videoita ym. Ja kannattaa pyytää kaveria kuvaamaan sitä omaa juoksua vaikka kännykällä niin näkee ne omat virheet. Kuten mulla lantion asento edelleen ja alussa oli ihan kaikki, kädet huitoi joka suuntaan ja jalat pyöri minne sattui ja aivan liian lähellä toisiaan. :D

    Tsemppiä sinulle juoksutreeneihin ja projektiisi!

    T. Tanja
    http://yksipaivaelamasta.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itsekin käynyt juoksukoulussa viitisen vuotta sitten. Hyviä käytännön vinkkejä sieltä kyllä sai ja itse pidin kovasti kun saimme osallistua concontestiin, missä selvis omat sykealueet ja oma kehitys näkyi selvästi, kun testi tehtiin kahdesti kolmen kk välein. Jos ja KUN motivaationi juoksuun säilyy voisin harkitakin uudestaan menoa juoksukouluun, oli mukava välillä juosta porukassa ja vaihtaa ajatuksia samanhenkisten kanssa. Toisaalta voisin selvittää järjestääkö paikkakuntamme juoksuseurat yhteislenkkejä, mihin voisi osallistu ;)

      Poista
  3. Täältähän löytyikin kiva blogi :). Samojen aihepiirien kanssa pyöritään :). Tsemppiä liikkumiseen ja painonpudotukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna kannustuksesta ja kiva kun löysit tien blogiini ;)

      Poista

Kiitos kun pyörähdit blogissani, kommentit piristävät aina päivääni ;)
Tervetuloa uudestaan !

-Lapinnoita-